CC Maalzaak, Maarkedal

Een nieuw jeugd- en bewegingscentrum voor Maarkedal

locatie
Maarkedal

opdrachtgever
SOLVA
gemeente Maarkedal

status
wedstrijd

jaar
2014

DIAL architects koos ervoor een groot deel van het gebouw te laten verzinken in de natuurlijke helling. Zo werd de ruimtelijke impact geminimaliseerd. Wat vanop straatniveau zichtbaar blijft, verwijst met zijn golvende daken naar het heuvellandschap en naar de agrarische typologie├źn.

De zuidzijde van het ontwerp is opgevat als een opengewerkt talud. Naar analogie met de kenmerkende holle wegen in de Vlaamse Ardennen, leiden de toegangen op een specifieke en attractieve manier naar de onderbouw en lopen ze er dwars doorheen, als waren deze uitgesleten in de bodem door het eeuwenlang gebruik van karren en sleeptuigen. De bovenbouw wordt licht opgetild boven het maaiveld in functie van daglichttoetreding in de onderbouw en om op een natuurlijke manier een laad- en loskade te voorzien voor de polyvalente zaal.

DIAL architects werd als tweede genomineerd in dit wedstrijddossier.