woning, Gent

locatie
Gent

opdrachtgever
Philip Henderickx en Stefanie Billiet

status
in uitvoering

Deze rijwoning is gelegen in centrum Gent en heeft een duidelijke historische context. In contrast met de voorgevel die gerestaureerd werd naar het originele 18de-eeuwse beeld voorziet DIAL architects aan de achterzijde een minimale uitbreiding in glas en staal.
De woning krijgt achteraan een patioterras op de eerste verdieping en op de tweede verdieping wordt een glazen volume toegevoegd, waarin de circulatie plaats vindt. De elegantie van de glas- en staalstructuur vormt een mooi contrast met de zware 18de eeuwse bakstenen muren.
In de zolderruimte wordt plaats gemaakt voor de grote slaapkamer met geïntegreerde badkamer. Dankzij de opvallende lichtstraat in de nok en andere dakkoepels krijgt deze ruimte daglicht en bovendien zicht op het dakenspel van de Gentse binnenstad.
Spil van de verbouwing zijn de prachtige verdreven eikenhouten trap en de historische plafonds. Bijna moeiteloos lijkt het plafond te zweven boven de nieuwe draagstructuur, die alle binnenwanden overbodig maakt.