Kunstencentrum Campo, Gent

Verbouwing Nieuwpoorttheater

locatie
Gent

opdrachtgever
vzw Niewpoorttheater- heden: CAMPO kunstencentrum

status
opgeleverd

jaar
2004-2006

Het Nieuwpoorttheater, heden CAMPO genaamd, is een kleine, maar zeer belangrijke speler in het artistieke veld.
De opdracht bestond uit het samenbrengen van een 19e-eeuws beschermd pakhuis en een aantal recent verworven panden waaronder twee voormalige rijwoningen in de Nieuwpoortstraat en een vervallen rijwoning in de Ijkmeesterstraat. Deze gebouwen moesten geïntegreerd worden tot een volledig uitgerust theater- en kunstencentrum.

DIAL architects stelde hiervoor een masterplan op. Het plan getuigt van de sterke binnenstedelijke conditie: het trottoir dient als openluchtfoyer om verschillende programmaonderdelen te linken en de diverse balkons en terrassen versterken de visuele verbinding doorheen het binnengebied.

Door de uitwerking van het voorgevelconcept voor de twee rijwoningen werd het karakter van het ‘individuele wonen’ achter deze 19e-eeuwse gevels in vraag gesteld. De vervallen rijwoning werd gesloopt en vervangen door een gebouw dat door zijn hoge plafonds, buitentrappenhuis en stapeling van werkruimtes en studio’s, de typologie van een compact stedelijk pakhuis benadert. De huid van het gebouw bestaat uit industriële snelbouwsteen en benadrukt het basale karakter.

Achteraan de theaterzaal, midden in het bouwblok, werd de bestaande artiestenfoyer afgebroken en vervangen door een schipvormig volume met dubbel geknikt dak dat aansluit op de bestaande tuinmuren en aan de topgevel van de theaterzaal.

De bestaande theaterzaal, het schipvormig volume en het nieuwe stapelhuis vormen één doorlopende reeks van herkenbare typologieën. Het project is een zeer geslaagde en gesmaakte oefening in het herbestemmen van industrieel erfgoed.