Concertstudio, Kortrijk - renovatie

Muziekcentrum Track

locatie
Kortrijk

opdrachtgever
Stad Kortrijk

status
opgeleverd

jaar
2006-2008

De renovatie van de concertstudio vormt de eerste stap in de realisatie van het masterplan van DIAL architects.

De oude concertstudio had een goede, maar zeer beperkte akoestiek. Om een breder spectrum van ‘muziek beleven’ mogelijk te maken voerden we een reeks van akoestische ingrepen uit. Studiebureau Daidalos–Peutz begeleidde ons in het proces.

In functie van klassieke muziekuitvoeringen werd een grotere galm gerealiseerd door enerzijds het vergroten van het volume van de zaal en anderzijds het verwijderen van de bestaande valse plafonds en wandbekledingen. Een nieuw akoestisch zwevend dak werd bovenop het bestaande dak geplaatst.

De keuze om het prachtige, ter plaatse gegoten ribbenbeton als architecturaal en structurerend element te integreren binnen de nieuwe ruimtelijkheid van de zaal was vlug gemaakt. Tegelijkertijd ontstond de mogelijkheid om de veelvuldige technieken te bundelen in één ruimtelijk element. Dit resulteerde in lichtende, uitgesproken architecturale ‘wolken’. Ze zien eruit als reusachtige lampenkappen en samen vormen ze de theaterbruggen.

De nieuwe wandbekleding werkt hoofdzakelijk op de reflectie van de muziek en bestaat uit inclinerende vlakken van houtvezelcementplaten die tussen een grid van eikenhouten regels zijn opgespannen.
De transformatie van deze zaal leidde tot een uitmuntende zaalakoestiek.

Naast de ‘lampadaires’ werden ook de kapstokken en theaterzetels speciaal voor deze zaal ontworpen door DIAL architects.