Wintercircus, Gent

Ontwerp van een masterplan

locatie
Gent

opdrachtgever
AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent

status
wedstrijdontwerp

jaar
2012

Re-Dial, een tijdelijke samenwerking van DIAL architects met verschillende partners, tranformeert het voormalige Gentse Wintercircus tot ‘Circus Magie’: een unieke stedelijke ontmoetingsplaats en een landmark voor Gent. Een plek in het hartje van Gent waar leren, werken en ontspannen samengaan in een magisch gebouw.

We maken de waardevolle historische lagen van het Wintercircus opnieuw leesbaar en voegen een hedendaagse laag toe om een onvergetelijke ervaring te creëren voor de dagelijkse gebruiker, de bezoeker en de toevallige passant.
Troef is de unieke interpretatie van de koepel van het gebouw die zich met zijn geometrisch patroon scherper dan ooit aftekent tegen de Gentse horizon én die de beleving van de centrale binnenruimte ronduit uniek maakt. De caleidoscopisch opgevatte koepel zorgt voor een ervaring van het overdekte binnenplein als een dynamische ‘stadskamer’, waarin het binnenvallende licht het ritme van de dagen en de seizoenen volgt. Het getemperde klimaat en de dagelijks transformeerbare infrastructuur van deze stadskamer laten een rijk geschakeerde beleving toe: van een plaats om alleen te verpozen met een boek over een markante ontmoetingsplek tot een schouwplaats die de bezoeker onderdompelt in een multimediaal evenement.
De relatie tussen deze stadskamer en de omliggende ruimtes is er één van scheiding en verbinding. Balkons, loggia’s en ruime vensters bieden de dagelijkse gebruikers van het gebouw de mogelijkheid schakeringen in hun werkdag aan te brengen: van concentratie in de werkgemeenschap – met daglicht, maar geïsoleerd van storend stadsgeluid – over inspirerende momenten in de overgangsruimtes tussen werk en wereld tot het verleggen van hun activiteiten naar de levendige stadskamer.

Dit wedstrijdproject werd in een vruchtbare en intense samenwerking met volgende partners gerealiseerd:

Callebaut Architecten
Studiebureau R Boydens
Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau
Fisheye bvba
Norbert Provoost Ingenieursbureau
Denis Dujardin
Handelsreizers in Ideeën