Bezoekerscentrum Boembeke

locatie
Brakel-Michelbeke

opdrachtgever
Natuurpunt Beheer vzw

status
niet openbare mededelings procedure

jaar
2021

De Boembeke Molen is een gerestaureerde watermolen, gelegen aan de middenloop van de Zwalmbeek en is de uitvalbasis van de Natuurpunt Zwalmvallei. Een uitbreiding met bezoekerscentrum drong zich op.

Met dit ontwerp gaan we terug naar de historische setting van de Boembeke molen, waarbij zich achter de molen een volwaardige constructie met hellend dak bevond.

Het bezoekerscentrum krijgt een eigen gelaat en staat als een evenwaardig element naast de molen om maximaal de erfgoedkwaliteiten van de beschermde molen te valideren.
Wij kiezen om in te spelen op het ‘uitkijktoren effect’, waarbij juist uitgekiende zichten op de rivier, het schoepenrad en het landschap een sterke aantrekkingskracht bij de bezoekers zal opwekken.
De diverse insnijdingen in het bouwvolume richten de blik op de betreffende locaties.
Een zonneterras op de verdieping is een zeer sterk signaal, dat van ver te bemerken is. Als dit zonneterras ook nog eens een bijzondere blik gunt op de kolkende rivier is dat een meerwaarde.

Een centrale houten kolom verdeelt de ruimte in 4 kwadranten, van waaruit een wervelend houten balkenrooster in de 4 richtingen vertrekt.
De dynamiek van dit ‘pin-wheel’ evoceert de dynamiek van een draaiende molen met al zijn raderen en houten spaken. Hierin komt de notie van het ‘ambacht’. De aparte houtconstructie met verdoken verbindingen in zwaluwstaart heeft een emotioneel -esthetische zeggingskracht, maar gaat ook slim om met de overspanningen en de belastingen van de constructie.
Uiteraard zijn alle bekledings- en afwerkingsmaterialen bio-based.