Sociale huisvesting Covelo

locatie
Oudegem

opdrachtgever
SHM Volkswelzijn, Dendermonde

status
opgeleverd

jaar
2023

Dit nieuwbouwproject is gelegen in Oudegem en vormt de hoek tussen de Oudegemse Baan en de Varenbergstraat. Het project bestaat uit 11 sociale appartementen voor ouderlingen.

De positie in de dorpskern van Oudegem wordt versterkt door een hoogteaccent op de hoek en een overkraging met loggia’s die uitzicht bieden op de beschermde dorpskerk.
Het bakstenen gebouw bestaat uit drie bouwlagen. De derde bouwlaag ligt hier en daar teruggetrokken en wordt afgewerkt met plaatmateriaal. Zonneluifels in hout en een houten plint geven het gebouw een warme uitstraling en een zekere lichtheid. Warmtepompen en een ballansventilatie maken deze woningen extreem energiezuinig.

De 11 appartementen zijn gericht op oudere bewoners en hebben telkens één slaapkamer. De woningen zijn compact gehouden en zijn allen verbonden met 1 gemeenschappelijke doorlopende circulatiezone die zowel op de tuin, als op de straat gericht is.
Gangen zijn voldoende breed en licht om als ontmoetingsruimte te kunnen dienen en de inkom is als een huiskamer opgevat.

Sociaal isolement is wellicht de grootste kwaal waar zelfstandig wonende bejaarden aan kunnen leiden. Met dit ontwerp trachten we dit te verhelpen.