De Kreun, Kortrijk

Popconcertzaal Wilde Westen

locatie
Kortrijk

opdrachtgever
vzw De Kreun, Kortrijk

status
opgeleverd

jaar
2007-2009 en 2018

De bouw van de nieuwe popconcertzaal voor De Kreun vzw (heden het Wilde Westen vzw) kadert in het masterplan voor het Muziekcentrum TRACK*, dat in opdracht van de Stad Kortrijk door DIAL architects werd vormgegeven.
De Kreun, met zijn eigenzinnige karakter, uitstraling en programmatie profileert zich binnen het Muziekcentrum Kortrijk als een jonge en dynamische trekker en is beeldbepalend voor elke vorm van muziekbeleving in de regio. De voorgestelde synergie tussen beide muziekorganisaties, het Muziekcentrum en De Kreun, zorgen voor een verruiming van de programmatorische mogelijkheden, een vereenvoudiging van de circulatie en besparingen in de werkingskosten en organisatie.
De popconcertzaal is een unieke modulaire zaal voor een rechtstaand publiek waar tot 600 toehoorders, in perfecte omstandigheden, naar elk akoestisch versterkt muziekgenre kunnen luisteren. Het nieuwe gebouw bezit een vlakke zaal van 12m bij 18m met een vaste en een mobiele bar en een balkon in u-vorm.
De externe uitdrukkingsvorm is die van een transformator, uitgevoerd in wit beton. Het gebouw transformeert processen binnen de jeugd- en evenementen cultuur. De zichtbare gevelribben koelen letterlijk de ‘good vibes’ in het gebouw af tot een nauwelijks hoorbaar achtergrondgeruis. Een oscillerende en oplichtende kunstinstallatie, ingewerkt in de gevelplinten, geeft het ritme aan.
Het gebouw is meer dan een doos. Het is een polyvalent evenementenplatform dat voor verschillende gebruikers kan opengesteld worden. De uiterst solide bouw, de verschillende publieke assen en parcours en de uitgekiende akoestische performanties laten een veelheid aan mogelijkheden toe. Het dakterras is met een brug aan het Muziekcentrum verbonden, biedt plaats aan een zomerbar en laat toe concerten in open lucht te organiseren.