Demoen-Daemers, Gent

Woning voor twee grafici

locatie
Gent

opdrachtgever
Nikolaas Demoen en Katrien Daemers

status
opgeleverd

jaar
1998 – 2001

Deze Art Deco dubbelwoonst bestond uit een dichtgebouwde, donkere directeurswoning, een portiersverblijf en een vervallen fabrieksbureel. De opdracht was niet eenvoudig: een ruime en heldere woning met plaats voor een ontwerpstudio, een teken- en schilderatelier én een aangename stadstuin.

De burelen werden gesloopt, de twee voormalige woningen verbonden door een nieuw, helder volume in glas en hout,en het interieur werd zorgvuldig gerestaureerd. Door subtiele doorsteken te creëren tussen de twee woning ontstond een nieuw circulatiepatroon en een hedendaagse dynamiek. Op cruciale plaatsen maakten we de volledige diepte, de maximale breedte en de volledige hoogte van het gebouw ruimtelijk en visueel vrij.

Een grote doorlopende luifel beschermt het eenvoudige maar expressieve houten schrijnwerkdetail.

Het structureel uitspelen van de vaste raamkaders, de strakke ritmering en de articulatie van de bouwkundige onderdelen zorgen voor een klassieke rust en verwijzen naar de grafische praktijk van de twee opdrachtgevers. Hij is kunstenaar, zij grafisch ontwerpster..

De verbouwing werd genomineerd voor de Oost –Vlaamse architectuurprijs in 1999 en kreeg de prijs van de Orde van Architecten Oost-Vlaanderen.