Handelszaak Ihlas, Gent

Binnengebied in het Rabot

locatie
Gent

opdrachtgever
IHLAS bvba Dhr Yüksel Kahya

status
opgeleverd

jaar
2001 – 2002

Op een binnenkoer aan de Wondelgemstraat bouwden we een winkel voor meubelen en huishoudelijk gerief. We vatten het op als één grote ruimte die tussen de te behouden stockageruimtes en opslagplaatsen van het vroegere industrieel complex werd geschoven.

De sleutel tot dit ontwerp met een laag bouwbudget en een uiterst korte bouwtijd was het beeld van een landelijke ‘open-veld’ schuur getransformeerd tot een stedelijke bazaar of overdekte marktplaats . Het bouwsysteem was navenant agro-industrieel.
Het bouwvolume, waarbij de gelijkvloerse verdieping en mezzanine één ruimtelijk geheel vormen, komt krachtig tot uiting door de volledig beglaasde gevel.
De dubbel getrapte voorgevel met betonnen dakluifel gericht op het zuiden voorkomt oververhitting in de zomer.

“De eenvoudige bouwvorm doet zonder meer denken aan de natuurlijke schoonheid van schuren. De architectuur wordt hier compleet teruggevoerd naar haar oerbetekenis, namelijk ‘a shelter from the storm’. Een schuilplaats voor goederen, maar tezelfdertijd een soort hut, een plek waar licht, zon en ruimte in hun primaire schoonheid kunnen schitteren. Die extreme herbronning maakt ook dat dit pand buiten de modes gaat staan.” Koen Van Synghel in ‘Proeven van architectuur, een eerlijke Turkse winkel’ (De Standaard)