Maisonette Frea

Restauratie en uitbreiding van een markante dorpswoning met een vakantiewoning

locatie
Rozebeke – Zwalm

opdrachtgever
Manon Desseaux

status
opgeleverd

jaar
2015-2022

Deze dorpswoning, gekend als de ‘Villa’, vormt een onderdeel van het beschermde dorpszicht van Rozebeke-Zwalm. Deze woning in kleurrijke baksteen dateert uit de jaren 20 van vorige eeuw en kent al een rijke geschiedenis.
Oorspronkelijk gebouwd door de lokale timmerman werd de woning algauw de residentie van de gemeentesecretaris van het toenmalige Rozebeke.

In 2015 kocht Manon de uiterst charmante, maar uitgeleefde woning en gaf Dial Architects de opdracht de gevelrestauratie te organiseren. Het verfijnde houten schrijnwerk werd voorzien van verdund dubbel glas en achterzet ramen.
Aansluitend, in 2019, vroeg Manon ons om het garagegebouw in te richten als een vakantiewoning.
We hebben de natuurlijke helling van het terrein doorgetrokken in het gebouw met een split level waardoor de ruimtelijkheid van het woonvertrek versterkt wordt. Het zuidgericht raam hebben we voorzien van een zonnewering in hangende houten lamellen.
De opengewerkte trap in douglas fir is een prachtig ambachtelijk werk waar we heel fier op zijn. De terracotta tegels en de brede trap zijn een knipoog naar Villa Mairea van Alvar Aalto.
Tenslotte nodigt de zit-nis uit tot ontspannend lezen en een heerlijk vakantie gevoel.
De vakantiewoning werd volledig energetisch gerenoveerd en staat sindsdien te boek als maisonnette frea, genoemd naar de godin van de liefde.