Claeys-Raes, Gent

Woning met naaiatelier

locatie
Gent

opdrachtgever
Lieven Claeys en Astrid Raes

status
opgeleverd

jaar
2014-2015

De bewoners van deze interbellum driegevelwoning hadden bij aanvang van het project enkele afgelijnde concepten voor ogen: een grotere samenhang tussen de leefruimte en de achterliggende tuin, een terras als brug tussen binnen en buiten, een open leef-en kookruimte, een naaiatelier aan de voorzijde en een volwaardige studio als ultiem arendsnest op de zolderverdieping.

De bestaande gelijkvloerse achterbouwvolumes werden gesloopt en vervangen door een nieuwe kraagvormige uitbreiding met plat dak. Deze nieuwe aanbouw omvat de leef- en kookruimte met geïntegreerde berging.
Een lichtstraat, die het dak van de nieuwe aanbouw respectvol losmaakt van de bestaande woning, brengt extra daglicht binnen. De houten balkenstructuur van het dak blijft ter hoogte van de lichtstraat zichtbaar en geeft een gefilterde en gefragmenteerde lichtinval. Een extensief vegetatiedak zorgt voor extra verkoeling van de gelijkvloerse ruimten en verbindt de slaapkamer aan de tuinzijde op de eerste verdieping met het omringende groen.