Vooruit, Gent - kantoren interieur

COOP gebouw

locatie
Gent

opdrachtgever
vzw Kunstencentrum Vooruit

status
opgeleverd

jaar
2013-2015

De verbouwing van dit utilitaire gebouw uit de jaren vijftig vormt de tweede fase van het masterplan dat DIAL architects ontwikkelde voor Kunstencentrum Vooruit.
Het voormalig warenhuis van Coöperatieve Vooruit, gelegen naast het monument, werd na een betontechnisch onderzoek fit genoeg bevonden voor een grondige transformatie. Volgende nieuwe functies vinden er een plaats: lobby concertzaal en sanitair blok, technisch atelier met laad- en loskade en tenslotte een centraal personeelsblok, waarvoor een extra bouwlaag voor vergader- en ontmoetingsruimten werd toegevoegd.

Om een maximale interactie met alle personeelsleden mogelijk te maken, werkte DIAL architects een ‘quadruplex’concept uit. Dit werd gerealiseerd door een houten binnentrap centraal in de ruimte te plaatsen, een lichtkloof te integreren die het natuurlijk daglicht drie etages lager brengt en het inzetten van een rook- en warmteafvoer-strategie.
De nieuwe bouwlaag is gebouwd in gelamelleerd hout, omwille van de ecologische, plastische en gewichtsbesparende eigenschappen. De structuur speelt in op de grafiek van de zijgevel en geeft de ruimte een dynamisch karakter.
Als een slingerplant kronkelt de zwarte metalen ‘trapboom’ 5 etages hoog, van atelier tot daktuin. Soms steunt deze trapboom op de bestaande betonstructuur, soms hangt hij eraan op. Naaldhouten treden en borstweringen balanceren op deze centrale ruggengraat. Een ingenieuze daktuin met inheemse beplanting, houten terras en amfibieënpoel bekroont het gebouw.
Inhoudelijk werd gezocht naar een werkorganisatie waarbij de bezetting van een werkplek niet persoonsgebonden maar taakgerelateerd is. Dit resulteerde in een architecturaal concept waarbij verschillende vormen van werken door elkaar kunnen verlopen en ruimtelijk werden vertaald in een zeer luchtige ruimtestructuur met vides, verticale tuinen, sta- en ligplekken, vergadercirkels… Een aantal concepten van het duurzaam bouwen werden hier uitvoerig uitgetest: ‘craddle to craddle’-materiaalgebruik, ‘build to disassemble’-verbindingstechnologie, waterreductie, nachtkoeling, daglichttoetreding, etc. Het is een fascinerende plek geworden die het werken op een hoger niveau tilt.