De Koer

Centrum voor de circulaire maatschappij

locatie
Gent

opdrachtgever
vzw De Vergunning

status
beperkte offertevraag

jaar
2019

Met dit ontwerp willen we een smoel geven aan de Koer. Een centraal onthaalgebouw met cafe, keuken en publieksfaciliteiten.
Is het een schuur? Een kantine? Een werkplaats? Een loods? Twee vleugels om onder te schuilen? Een helder en luchtig gebouw? Of dat alles samen?

We willen het gebouw optrekken met primaire middelen, in hout en glas, waarbij de invulling op elke fase van het bouwen kan overgenomen worden door handige vrijwilligers.

Het gebouw richt zich naar de toegang en naar de zon. Het trekt zich terug tov voorbouw om een gezellige , op het zuiden gericht koer of binnenplaats aan te bieden.

Het gebouw schermt de woonhuizen achteraan het terrein af van nachtelijk geklets en plezier. Grote luifels beschermen het houten gebouw en geven beschutting aan de bezoekers die buiten wensen te zitten.

De interne circulatie naar de balkonzaal wordt gedeeltelijk gerecupereerd en omgedraaid. Sanitair is bruikbaar voor zowel cafe als zaal . Keuken en bar lopen in elkaar over en bergingen zijn op het gebruik afgestemd.

De organisatie zit afgescheiden van de publiekswerking, in de oude gebouwen. Wat we niet meer nodig hebben, slopen we. We gebruiken de gebouwen voor urban mining en bekijken het hergebruik van de materialen.