Deus Juvat, Gent
Verbouwing van een binnenschip
Een kleine maar groeiende groep jonge mensen kiest vandaag voor experimenteel wonen. Traditionele woonvormen of onroerend goed kunnen immers niet aan alle woonbehoeften voldoen. Wie nomadisch denkt, wil geen eeuwige steden bouwen en kiest voor doortrekkersterreinen en pleisterplaatsen.
In Europa, waar brede waterlopen historisch door stadscentra lopen en een uitgebreid net van binnenhavens een oude maar actieve economische structuur vormen, kunnen woonschepen tegemoet komen aan deze behoefte.
Architecten zijn geen scheepsbouwers meer zoals in de mythologische oudheid, maar ze zijn wel goed geplaatst om alle facetten van het wonen te introduceren in het donkere oriëntatieloze stalen scheepsruim.
De sleutel in dit project was een beproefde architecturale typologie: de patiowoning met beglaasde en begroende binnentuin.
De patio trekt diagonale relaties met de buitenwereld: de stuurhut, de kade, het bovendek en de omringende kadewoningen zijn betrokken bij het wonen benedendeks. Hij geeft licht, lucht, groen en oriëntatie aan het woonruim. Het centrum van de woning vormt aldus een multifunctionele vide of opgeladen leegte.
Bij deze verbouwing is voor het schrijnwerk, de terrassen en sommige wanddelen gekozen voor FSC-gelabeld hout. De aansluitpunten voor zonnecellen zijn voorzien. Er is plaats voor een klein, energiezuinig zuiveringsstation. De keuken is een gerecycleerd meubel uit een grootkeuken. Alle verlichting functioneert op laagspanning. Het dak bestaat uit een gelakte staalplaat. EPDM sluit de terrassen af.