Ourobouros, Zwalm

Masterplan van een bioboerderij

locatie
Zwalm

opdrachtgever
CVBA Ourobouros

status
voorontwerp

jaar
2018

Biologisch tuinbouwbedrijf Ourobouros is sinds 2003 gevestigd in Dikkele. Ze telen er een ruim assortiment aan bekende en minder bekende groenten (en fruit) die uitsluitend vermarkt worden via de korte keten.

De sterke groei van het bedrijf vroeg om een professionalisering van de infrastructuur.
Bovendien was er de wens om op het bedrijf te kunnen wonen voor een grotere tijdsefficiëntie en om beter toezicht te houden.

De landbouwgronden liggen aan de zuid-westelijke rand van het idyllische Dikkele. Door de bedrijfsgebouwen in een hoek, aan de rand in te planten volgden we een eeuwenoud lokaal patroon waarbij de historische boerderijen van Dikkele aansluiting zoeken met de dorpsbewoning en de landerijen in een straalvormige beweging rondom het dorp uitdeinen.

Een klassieke, historische configuratie van een losstaand bedrijfsgebouw, woonhuis en bijgebouwen rond een ruim erf, een boerderij dus, bleek het meest tegemoet te komen aan de eisen van de opdrachtgever en de bedrijfsvoering.

Het bedrijfsgebouw staat dwars op de straat. Het heeft de vorm van een grote houten schuur met ruime beschermende dakoversteken. Een ruwe beplanking geeft ritme aan de gevel.
Een kleine thuiswinkel en een grootkeuken voor foodprocessing vormen het gelaat van het project. De vele fietsers worden uitgenodigd door een verbruiksterras dat uitkijkt op het erf om even te verpozen bij een glas biologisch appelsap.

De woning staat los van de bedrijfshal en overschouwt het erf. Het is een eenvoudig volume met een schuin geplaatste noklijn waar de woon- en slaapruimtes volgens het split level principe geordend zijn.

Daarnaast wou de opdrachtgever op een kleinschalige manier aan agro-toerisme doen. We voorzagen dit op de plek waar de ruïne staat van de oude werkplaats van de steenbakkerij-activiteit te Dikkele. Op deze manier houden we de herinnering aan dit stukje dorps-erfgoed in stand.