Muziekcentrum Track, Kortrijk

Track: Verschillende gebruikers onder één dak

locatie
Kortrijk

opdrachtgever
stad Kortrijk

status
uitgevoerd

jaar
2014-2018

Het muziekcentrum Track vond onderdak in een functioneel jaren 1960-gebouw zonder franje, maar met een mooi betonskelet bestaande uit drie volumes waarin verschillende culturele organisaties en het conservatorium van Kortrijk resideren met hun dagelijkse werking. De drie entiteiten hadden elk hun autonome ingang en misten onderlinge circulatie. Een integratie van de verschillende werkingen was hierdoor onmogelijk. Er werd een masterplan opgesteld met als doel de grenzen te vervagen en een grotere samenhang te bekomen waarbij alle gebruikers en bezoekers over het volledige scala van mogelijkheden kunnen beschikken. Het beoogde einddoel is een hedendaags geïntegreerd centrum voor muziekonderwijs, muziekondersteuning en muziekbeleving.

Door een aantal minimale ingrepen in het gebouwencomplex uit te voeren en vooral door in te zetten op een zeer ruim gelijkvloers foyer, schiepen DIAL architects de voorwaarden om alle organisaties en gebruikers elkaar op een intuïtieve manier te laten ontmoeten. Het nieuwe foyer sluit aan op een nieuwe stads-as en zorgt voor de stedelijke integratie van het gebouw.
De volledige interne circulatie werd hertekend met o.a. een nieuwe evacuatietrap aan de westzijde van het gebouw en het verplaatsen van een liftschacht. Het gelijkvloers werd verbonden met de eerste verdieping via enkele grote vides, die ruimtelijke interactie mogelijk maken. De verticale stijgpunten werden geaccentueerd met eenzelfde detaillering en materiaalgebruik.

Met één oogopslag is het mogelijk zich een ruimtelijk beeld te vormen van het
vernieuwde muziekcentrum en de logica van de circulatie te zien.
Op het visuele eindpunt van de lobby is een Grand Café gesitueerd, met terras aan de zuidzijde van het gebouw. Een flexibele afsluiting laat het café integraal deel uitmaken van de lobby of afzonderlijk functioneren als muziekcafé.
Aansluitend op eerdere ingrepen in het complex, zoals de renovatie van de concertstudio, het bouwen van de popconcertzaal De Kreun en de jamboxen, kan het Muziekcentrum van Kortrijk nu bogen op een volledige ‘state of the art’ muziekinfrastructuur.