Fietsersbrug, Zwalm

Fiets- en voetgangersbrug over de zwalmbeek

locatie
Zwalm

opdrachtgever
Gemeente Zwalm

status
opgeleverd

jaar
2012-2014

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Zwalm is een ‘kunstwerk’ in alle betekenissen van het woord. Het ontwerp is gebaseerd op het principe van ‘curved line folding’, een vouwproces dat toelaat een plat vlak met weinig tot geen stijfheid te transformeren tot een driedimensionale constructie. Het vlak blad wordt langs twee parabolische lijnen gevouwen. De ontstane vouwen resulteren niet alleen in een elegant gebogen vorm, maar brengen ook op natuurlijke wijze stijfheid in het vlak aan.

Natuurlijke materialen en geometrische doorlopende lijnen in het landschap verbinden de brug met haar omgeving. Het weervast staal of cortenstaal garandeert met zijn uitzonderlijke eigenschappen een zeer lange levensduur.

De integrale aanpak van de omgevingsaanleg bezorgde de gemeente Zwalm niet alleen een functionele oversteekplaats voor fietsers en voetgangers, maar ook een aangename plek die rust en sereniteit uitstraalt en waar passanten en buurtbewoners graag verpozen.

Dit project kwam tot stand i.s.m. prof. Niels De Temmerman van de VUB en is een mooi voorbeeld van de synergie tussen architecturale en structurele ingenieurskunst. In 2014 werd de brug genomineerd voor de Staalbouwprijs in de categorie burgerlijke bouwkunde.