Sint-Corneliuskerk, Aalbeke

Transformatie tot Muziekberg

locatie
Aalbeke

opdrachtgever
stad Kortrijk

status
wedstrijdontwerp

jaar
2017

Wedstrijdvoorstel om een lokale muziekschool, een bibliotheek en een harmonieorkest een nieuwe plek te geven.
DIAL architects ziet een unieke mogelijkheid door de focus van de lokale muziekpraktijk te organiseren rond de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van de Sint-Corneliuskerk van Aalbeke.
Aangezien veel middelen naar de oefenruimte voor het harmonieorkest van Aalbeke moeten gaan, vinden wij het verstandig het gebruik van deze ruimte zo variabel mogelijk te bestuderen.
Een storende kolom in de breedte as vervangen we door een rondboog en in de lengteas voegen we een gradin toe om een kleine concertante ruimte te creëren. Luiken zorgen voor een variabele akoestiek en laten toe dat het orgel bespeelbaar blijft.
Deze ruimte is multi-inzetbaar en vormt het hart van de Muziekberg. Rond deze ruimte organiseren we vervolgens op twee niveaus de muziekklassen en een wijkbibliotheek.
Alle ingrepen worden van een modulaire houtconstructie voorzien die door hun licht gewicht en circulair karakter ideaal zijn om kerken een duurzaam tweede leven te geven.
Verder besteden we veel aandacht aan het integraal toegankelijk maken van het gebouw en de verankering aan het bestaande ontmoetingscentrum in het dorpsweefsel.