Sporthal Minne, Ieper

PPS-project voor KA Ieper

locatie
Ieper

opdrachtgever
stad Ieper en GO!

status
niet gegund

jaar
2015

Het Koninklijk Atheneum Ieper wil een nieuwe sporthal en werkt hiervoor samen met de gemeentelijke sportdienst. Een ‘design and build’-opdracht wordt uitgeschreven. De kostprijs is geplafonneerd en de eisen zijn uitgebreid.
DIAL architects biedt samen met bouwbedrijf DETRAC een project aan dat op duurzame leest geschoeid is en dat concepten als ‘craddle to craddle’ en passiefbouw naar voren schuift.
Het nieuwe (én hogere) volume van de sporthal wordt in het volumetrisch grid van het Koninklijk Atheneum gesitueerd om een antwoord te bieden aan zowel de bestaande schoolvolumes van KA Ieper als de historische context van de binnenstad. De lagere utilitaire functies worden evenwijdig geplaatst met het Minneplein.
Dit planmatige spel van de verdraaiing van twee rechthoekige volumes biedt niet alleen een antwoord op de stedelijke context, maar creëert ook een voorplein op de grens tussen stad en school.
In de nieuwe binnenruimtes volgt de circulatieruimte de as van de sportzaal. De kleedkamers zijn langs de as van het Minneplein georiënteerd. De trapvormige nissen van de kleedkamers beschermen de bezoekers tegen openslaande deuren en zorgen voor privacy in de kleedkamers.
De draagstructuur bestaat uit gelamineerde houten liggers. De buitengevel wordt opgebouwd uit een houtskeletstructuur. De ritmiek die door de houten bekleding ontstaat, refereert naar de verticaliteit van de omgeving: de laanbomen langs de gracht en de aaneenrijgende gevels van de binnenstad.
Als surplus bieden we een overdekt voorplein aan, met waaiervormige houten kolommen, een referentie naar de staken van de hopvelden rondom Ieper.