Verstraete-Heyde, Gent

Verbouwing van een arbeiderswoning

locatie
Gent

opdrachtgever
David Verstraete en Els Heyde

status
opgeleverd

jaar
2003 – 2004

Met de verbouwing van deze vroeg 20e-eeuwse arbeiderswoning tonen we aan dat het mogelijk is een radicale reorganisatie van een archetypische woningplattegrond door te voeren zonder zware structurele ingrepen en dat vooruitstrevende woonkwaliteits- en comforteisen perfect implementeerbaar zijn.

Onze interventie bestond erin om alle gelijkvloerse achterbouwen te slopen en om de woonruimte als eind- en rustpunt in een vervangende uitbreiding achteraan de woning te plaatsen, met rechtstreeks contact tot de tuin. De keuken situeerden we aan de straatzijde.
Om het vooropgestelde programma en comfort te realiseren werd ingespeeld op alle stedenbouwkundige randvoorwaarden. Het gelijkvloers werd maximaal uitgebreid, op de verdieping werd het bestaand volume achter het hoofdvolume afgebroken en opnieuw opgebouwd in houtskeletbouw. Een ‘solar chimney ‘ of ‘zonneschouw’ zorgt voor de natuurlijke ventilatie van de woning.

De duidelijke en zuivere plattegrond werd mede mogelijk gemaakt door aandacht te besteden aan het vast meubilair en de inrichting. Plaatsbesparende en verruimende oplossingen werden met de grootste zorg doorgevoerd.